CPO, Save the date, donderdag 26 september

Gepubliceerd op 31 augustus 2024 om 15:45

Sla je slag en pak die betaalbare koopwoning in Woudsend nu het kan!

Een betaalbare woning realiseren voor de inwoners van Woudsend. Dat is een belangrijk doel van de Werkgroep Wonen Skar2. We zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor starters, senioren, herstarters, eigenlijk voor een ieder die compact en betaalbaar wil wonen.  
De huizenprijzen op de bestaande markt worden steeds hoger en het aanbod sluit niet altijd even goed aan bij wat onze doelgroep zoekt. Eén van de oplossingen die we hebben gevonden is het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Wat is een CPO? In een CPO ontwikkelt een groep inwoners samen hun eigen woningen. Ze kopen de grond gezamenlijk van de Gemeente SWF. Ze zijn daarna ook zelf verantwoordelijkvoor het ontwerp en de bouw van hun woningen. De werkgroep onderzoekt nu of dit woningbouwproject in Woudsend ook haalbaar is. Moeten deelnemers aan de CPO het wiel helemaal opnieuw uitvinden? Nee! De CPO deelnemers worden van A tot Z geholpen door een procesbegeleider die hiermee ervaring heeft. Die kent de in’s en out’s van een CPO en deze helpt de groep op weg om er samen iets moois van te maken. Voor Woudsend gaat het om een hofje van 12 woningen.

De belangrijkste motieven om in CPO te gaan bouwen zijn:
* Financiële bereikbaarheid, meer kansen voor (her-)starters en senioren op de koopmarkt.
* Voordeliger ontwikkelen, een CPO is zo’n 15% goedkoper dan vergelijkbare woningen die door een ontwikkelaar worden opgeleverd.
* Samen sterk, als groep sta je steviger in de gesprekken met Gemeente, aannemers en andere partijen.
* De vorm, in een CPO bepalen deelnemers samen vorm en uitstraling van hun woningen. De afwerking en indeling zijn deels flexibel en naar eigen wens en smaak in te vullen.

Tijd en aandacht? Jazeker, er wordt van deelnemers een actieve houding gevraagd. Bijvoorbeeld in het opstellen van het programma van eisen. Daarmee heb je dan ook invloed op jouw woning. Gelukkig helpt hier de proces begeleider ook weer bij! De doorlooptijd van een CPO is gemiddeld een jaar, van moment van oprichting van de CPO tot de start van de bouw.

Zeker weten? Een CPO kan alleen doorgaan als er voldoende belangstelling is onder de inwoners van Woudsend. Om vast te stellen of dat zo is, wordt op donderdag 26 september 2024 een tweede informatieavond georganiseerd (Dorpshuis MFC, aanvang 20.00 uur). Tijdens deze avond wordt uitgelegd wat een CPO inhoudt, hoe het werkt en wat de kansen zijn. Deelnemers krijgen inzicht in de mogelijkheden, de rechten en verplichtingen binnen een CPO. Er is dan een inschatting te maken over de te verwachten bouwkosten van de CPO woningen.
De werkgroep zorgt voor professionele begeleiding die tijdens het hele traject beschikbaar is, zodat jij als geïnteresseerde veilig kunt overwegen om je woning te bouwen in CPO-verband.

Wacht niet langer en kom vandaag nog actie!
Wat nu? Je kan nu, zelf al wat doen om in aanmerking te komen voor jouw nieuwe woning in het CPO op Skar2. Doe een inkomenscheck. Ga in gesprek met jouw bank, met een hypotheekadviseur om te weten wat je kan (en wil) investeren in je nieuwe woonhuis. Dan kom je beslagen ten ijs en kan je al veel beter overzien of een CPO voor jouw tot de mogelijkheden behoort.
De verkenning is vrijblijvend en wordt pas concreet bij voldoende deelnemers. Het definitieve besluit hierover neem je tegen het einde van dit jaar, samen met de andere belangstellenden.

NB: Het project zal alleen doorgaan bij voldoende belangstelling.
Dus, ben je geïnteresseerd, zorg dan dat je 26 september op de info avond in het MFC aanwezig bent.

Namens de werkgroep Wonen Skar2.
Roland Messing en Gert-Jan Cozijnsen