Herinrichting en buffervijver verbindingsweg J.S. Hoekstrastrjitte

Gepubliceerd op 24 juli 2024 om 18:07

Om het bestaande rioolstelsel in Woudsend bij overvloedige regenval verder te ontlasten wordt er ter plaatse van de niet meer in gebruik zijnde verbindingsweg
J.S. Hoekstrastrjitte met de provinciale weg N928 een buffervijver gegraven. Momenteel loost het ten zuiden van de J.S. Hoekstrastrjitte gelegen riooloverstort bij overvloedige regenval in de sloot langs de boezem, om vervolgens via een duiker, een parallelsloot langs de provinciale weg en een pompinstallatie bij het aquaduct in de boezem te lozen.
Bij extreme regenval treedt er echter opstuwing in de sloot en voor de duiker op, met als gevolg dat het riooloverstort zijn water niet goed kwijt kan. Dit wordt nu opgelost door achter het riooloverstort een (droge) vijver te graven. Deze zal zich bij extreme regenval vullen met (vervuild) water, zodat het riooloverstort kan blijven lozen. (Zie de gele arcering in onderstaande linker schets). Na het afnemen van de bui zakt het water langzaam in de vijver doordat de pomp nu meer tijd beschikbaar heeft om zijn werk te doen. In de normale situatie staat de vijver dus droog.
Om het graven van deze vijver mogelijk te maken wordt de nu niet in gebruik zijnde oude asfalt verbindingsweg verwijderd tussen de J.S. Hoekstrastrjitte en de provinciale weg. Gelijktijdig wordt de bestaande betonstenen verbindingsweg tussen de rotonde en de J.S. Hoekstrastrjitte herstraat en versmald tot 5 m breedte.
De werkzaamheden bij de asfaltweg zijn inmiddels gestart, zodat de vijver z.s.m. beschikbaar is als extra buffer bij extreme regenval.

Voor eventuele vragen kunt u bellen of e-mailen naar dhr. K. Visser van de Gemeente Súdwest-Fryslân, mobiel 06 15 44 86 33 of email k.visser@sudwest-fryslan.nl